Als er iemand is overleden moeten er veel zaken worden geregeld. Een erfgenaam heeft in veel gevallen een verklaring van erfrecht nodig om de nalatenschap af te kunnen wikkelen.

Indien u denkt dat u erfgenaam en/of executeur bent, is het het meest praktisch om telefonisch een afspraak te maken voor een eerste bespreking. Het is handig om de volgende zaken mee te nemen bij die bespreking:

  • (een kopie van) de akte van overlijden;
  • een kopie van het eventuele testament;
  • indien u al een idee heeft wie de mogelijke erfgenamen zijn:
    geboorteplaats en –datum van die personen en adresgegevens.

In elk geval wordt door ons meteen uitgezocht wat het laatste testament van de overledene is. Indien er geen testament is, zal bij het bevolkingsregister moeten worden uitgezocht wie de dichtstbijzijnde familie is. De uitslag van dit onderzoek kan enige weken duren. Soms is een onderzoek bij het bevolkingsregister ook nodig als er wel een testament is.

Bij de bespreking zal aan de orde komen:

  • wat zijn de gevolgen van aanvaarden of verwerpen van de erfenis?
  • waaruit bestaat de erfenis?
  • wie gaat de zaken regelen?

kosten

Een standaardprijs voor het het behandelen van een nalatenschap kan niet worden gegeven.
De kosten hangen af van de te verrichten werkzaamheden.
Dit kan variëren van alleen het opmaken van een verklaring van erfrecht tot het geheel afwikkelen van de nalatenschap, waaronder begrepen het opstellen van een verklaring van erfrecht, het doen van de aangifte voor het de erfbelasting en het verdelen van de nalatenschap. Ook kan worden afgesproken dat de notaris behulpzaam is bij enkele van deze werkzaamheden.
Ook voor het opstellen van een verklaring van erfrecht kan geen standaardprijs worden gegeven. De kosten hangen namelijk af van de aan het dossier te besteden tijd en de te verrichten werkzaamheden. Dit hangt weer af van het aantal erfgenamen en het onderzoek daarnaar, de te versturen volmachten, de lengte van de bespreking, de hoeveelheid correspondentie en (telefonische) vragen.
Het tarief voor een verklaring van erfrecht bedraagt minimaal €350,00 exclusief 21% BTW, en exclusief leges van het bevolkingsregister.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.